Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ


Πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές αναδείχθηκε και φέτος η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Για άλλη μια χρονιά, οι παρατάξεις δεν συμφωνούν στα ποσοστά. Το κλίμα προσέλευσης των φοιτητών και σπουδαστών στις κάλπες κρίνεται υποτονικό.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων πάντως σε όλες τις σχολές και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίζεται και σήμερα ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει και φέτος αποχή, αλλά παρόλα αυτά η ΔΑΠ ΝΔΦΚ συγκρατεί τα ποσοστά της και παραμένει η πρώτη δύναμη. Δεύτερη έρχεται η ΠΑΣΠ με οριακή άνοδο ενώ οι αριστερές παρατάξεις φαίνεται ότι και αυτές κατάφεραν να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τα αποτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές, όπως έχουν διαμορφωθεί έως τώρα, από την καταμέτρηση των ψήφων σε 179 από 203 συλλόγους, πανελλαδικά, είναι τα εξής:

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 40,07%, ΠΑΣΠ: 27,15% , ΕΑΑΚ: 8,31%, ΠΚΣ: 14,44% , ΑΓ.ΚΙΝ.: 0,35%, ΑΡ.ΕΝ.: 4,67%, ΦΟΣ: 0,06% , ΔΙΑΦ.: 3,63%

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής αποτελούν δημοσκόπηση και αντανακλούν το γενικό πολιτικό κλίμα δίνοντας ένα σαφές μήνυμα και για τις ευρωεκλογές. Οι φοιτητές καταδίκασαν με την ψήφο τους τις ακραίες μειοψηφίες και τις πρακτικές βίας. Η ΔΑΠ παραμένει πρώτη δύναμη. Οι φοιτητές επιβράβευσαν τη στάση και τις προσπάθειές της. Οι φοιτητές ψήφισαν μαζικά και η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά".

Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με την ΠΑΣΠ

Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ, τα αποτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές, όπως έχουν διαμορφωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων σε 80 από τις 196 συνολικά κάλπες της χώρας, είναι τα εξής: ΠΑΣΠ: 28,40%, ΔΑΠ: 30,01%, ΠΚΣ: 19,27%, ΕΑΑΚ: 9,21%, ΑΡ.ΕΝ.: 5,36%, ΑΓ. ΚΙΝ.: 0,19%, Λευκά: 1,81%, ΛΟΙΠΑ: 5,75%.

«Οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτελούν ένα πολλαπλό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες», δήλωσε ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής και έκανε λόγο για μήνυμα ευθύνης προς την ΠΑΣΠ, που, όπως είπε, «αποτελεί τη "μεγάλη κερδισμένη" των εκλογών με σαφή και σημαντική άνοδο των εκλογικών της ποσοστών»

«Η ΠΑΣΠ», είπε ο κ. Πανταζής, «αναδεικνύεται ως η πλειοψηφική δύναμη ανατροπής των συντηρητικών συσχετισμών και κατεστημένων νοοτροπιών στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ».

«Δεν είναι τυχαίο ότι τη σαφή εκλογική πτώση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καρπώθηκε σχεδόν εξολοκλήρου η ΠΑΣΠ», πρόσθεσε.

«Είναι ένα μήνυμα στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του με τη μεγάλη μείωση των ποσοστών της φοιτητικής τους παράταξης», ανέφερε ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ότι «φοιτητές και σπουδαστές γύρισαν την πλάτη στα αδιέξοδα που καθημερινά κτίζει η κυβέρνηση ιδίως στο χώρο της παιδείας».

Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με την Πανσπουδαστική

Σύμφωνα με την Πανσπουδαστική σε 89 από 196 συλλόγους έχουμε τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΔΑΠ 30,97%, μείωση 0,68%, ΠΑΣΠ 27,99% , αύξηση 3,14%, Πανσπουδαστική 18,45 % και αύξηση 0,51%, ΕΑΑΚ 8,99%, αύξηση 1,08%, Αριστερή Ενότητα 5,04% και μείωση 0,08%.

ΤΕΙ: ΔΑΠ 39,16%, μείωση 0,81%, ΠΑΣΠ 26,70%, μείωση 0,15%, Πανσπουδαστική 18,87% μείωση 2,46%, ΕΑΑΚ 1,91% μείωση 0,15%, Αριστερή Ενότητα 3,85% αύξηση 0,9%.

Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με την Αριστερή Ενότητα

ΔΑΠ 31,9% (-1%), ΠΑΣΠ 27,3% (+1,9%), ΠΚΣ 17,2% (-0,8%), ΕΑΑΚ 9,5% (+0,8%), ΑΡ.ΕΝ 8,3% (+0,3%).

Ενταση στο Πολυτεχνείο

Ένταση επικράτησε στο Πολυτεχνείο της Πατησίων καθώς νεαρά άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν μέσα στις σχολές όπου οι φοιτητές καταμετρούσαν τα ψηφοδέλτια. Συγκεκριμένα, λίγο πρίν απο τα μεσάνυκτα κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο όπου οι φοιτητές καταμετρούσαν τα ψηφοδέλτια και οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν τις προθέσεις τους οχυρώθηκαν μέσα στις αίθουσες. Οι κουκουλοφόροι κατάφεραν όμως να εισβάλουν σε τουλάχιστον μία αίθουσα και να καταστρέψουν μια κάλπη.

Οι φοιτητές δηλώνουν ότι οι εκλογές στο τμήμα αυτό θα επαναληφθούν.

Δήλωση του υπουργού Παιδείας

O υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για τις φοιτητικές εκλογές:

«Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια μεγάλη δημοκρατική γιορτή για το Πανεπιστήμιο. Τα αποτελέσματά τους συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της ενιαίας θεσμικής εκπροσώπησης των φοιτητών με πλουραλισμό, δημοκρατικές αξίες, προωθητικούς στόχους και οράματα. Ο ρόλος των φοιτητών και σπουδαστών στην προσπάθεια για την άνοδο της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε ένα πλαίσιο κατοχυρωμένης αυτονομίας και άνθησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας για όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι καθοριστικός. Γιατί οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές είναι η δημοκρατική βάση νομιμοποίησης ενός δυναμικού φοιτητικού κινήματος, το οποίο οφείλει να θέτει και να υπηρετεί ποιοτικούς σπουδαστικούς στόχους προς όφελος της νέας γενιάς και της ελληνικής κοινωνίας. Αν και η συμμετοχή δείχνει ελαφριά πτώση, σε κάθε περίπτωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό».

Σχετικά με όσα καταγγέλθηκαν από μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΛΑΟΣ, και το βουλευτή της παράταξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι από τη στάση του υπουργού θα εξαρτηθεί η παραμονή του κόμματός του, στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια και τη βία, από όπου και αν προέρχονται. Η άσκηση βίας δεν έχει καμία θέση στο Πανεπιστήμιο. Όσοι εμπλέκονται, από όπου και αν προέρχονται, προσφέρουν κακές υπηρεσίες και στο φοιτητικό κίνημα και στην υπόθεση της Παιδείας. Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια μεγάλη δημοκρατική γιορτή με στόχο ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, όπως αξίζει στη νέα γενιά της Ελλάδας».

5 σχόλια:

  1. και τι καταλαβαινουμε απο 15 διαφορετικες καταμετρησεις..??

    ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ Η ΔΑΠ ΛΕΕΙ Μ***Σ ΚΑΙ ΙΣΩΣ Η ΑΛΛΗ ΛΕΝΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nai alla i dap gia na les oti leei malakies giati tosa xronia vgainei proti???mipos autoi pou tous psifizoun einai m****?kata tin gnomi mou kanenas den prepei na vriskete sta aei kai tei giati ta kommata den xreiazontai stin tritobathmia ekpaideusi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Antipatre eipes kati poly swsto pou omologw oti den to perimena.....etheses to thema gia ti skopimotita twn parataksewn se aei-tei.....ontws einai askopes alla.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. den einai akopes..xreiazontai.. kai ipotithetai oti einai aneksartites apo kathe politiko forea.. ipotithetai oti pane kai kontra sta kommata... IPOTITHETAI....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. min to psaxnete! i DAP panta bgainei, akoma kai ean oi statistikes deixnoun meiosi ton psufon. Toulaxiston sta perissotera AEI tis A8inas auto egine. Sto diko mou eidika pire pali tin autodunamia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή